Wat zijn windpokken?

Wat zijn windpokken?

Windpokken, ook wel waterpokken of varicella genoemd, worden gekenmerkt door jeukende rode bultjes die overal op het lichaam voorkomen. Oorzaak is een infectie met het varicella-zoster-virus en windpokken zijn erg besmettelijk. Bijna iedereen krijgt als kind windpokken. Het is een typische kinderziekte.

Het virus verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht (speeksel, hoesten, niezen) of door contact met het vocht in de blaasjes. De incubatietijd is ongeveer één tot drie weken, de eerste symptomen doen zich pas daarna voor. Het virus is besmettelijk vanaf één tot twee dagen voor de huiduitslag, tot alle blaasjes een korstje hebben.

Iedereen die blootgesteld wordt aan het virus kan de windpokken krijgen. Het is zeer zeldzaam om de windpokken opnieuw te krijgen als je de infectie al eerder hebt doorgemaakt. Wie zich liet vaccineren is tegen de ziekte beschermd, alsook tegen doorbraakinfecties.

Je loopt meer risico om het virus op te lopen:

- Als je recent contact gehad hebt met een geïnfecteerde persoon;

- Als je jonger bent dan 12 jaar;

- Als je met kinderen samenleeft;

- Als je tijd hebt doorgebracht in een school of kinderopvang;

- Als je immuunsysteem is aangetast door ziekte of medicijnen.

Mensen genezen gewoonlijk binnen één tot twee weken na de diagnose van windpokken. Nadien ben je immuun voor het virus en zal het slapend in het lichaam blijven. Het kan dan nog eens opnieuw opflakkeren als gordelroos, ook wel zona genoemd, als het immuunsysteem verzwakt is.

Wat zijn de symptomen van windpokken?

Een jeukende uitslag is het meest voorkomende symptoom van windpokken. Het begint als een roodheid van de huid waarop kleine bultjes verschijnen. De uitslag ontwikkelt zich eerst op de romp en verspreidt zich dan naar het gezicht en het hoofd. Soms zijn er ook letsels op de slijmvliezen (bv. in de mond).

Eén of twee dagen voordat je uitslag krijgt, kunnen volgende symptomen opduiken:

- Koorts;

- Hoofdpijn;

- Verminderde eetlust.

Eerst krijg je rode of roze bultjes over je hele lichaam. Daarna veranderen de bultjes in blaasjes, gevuld met vocht. De blaasjes krijgen uiteindelijk een korstje en genezen.

De bultjes op je lichaam zullen niet allemaal gelijk zijn. Nieuwe bultjes verschijnen gedurende de eerste drie tot vier dagen van de infectie. Ze kunnen erg jeuken, vooral voordat er een korstje op komt.

De ziekte is besmettelijk tot het ogenblik waarop alle blaasjes op je lichaam een korstje hebben gekregen. Het duurt één à twee weken voordat alle korstjes volledig verdwenen zijn.